Rörradio. Instrument, delar mm

ASKJA

Radio

Min första kontakt med radio var i mitten på 1960 talet, tillsammans med AGA 1771 ”Långsoffan” satt man uppe under de mörka timmarna och lyssnade.

På den tiden var banden täckta av utsändningar, morse och KV-kommunikation. Då kunde man lyssna på fiskebåtar, flygplan och utsändningar från jordens alla hörn.

Jag rattade ofta in ”Andernas Röst” från Quito i Equador de hade en trevlig utsändning på svenska där man kunde få nyheter som kändes exotiskt och för en ung kille blev det riktigt spännande när det kom både gökur och vävnader. Annars var det flaggor från jordens alla hörn som jag samlade. Engelskan var förstås det största språket jag lyssnade på, så lite lärde man sig den vägen.

Radio Luxemburg var legendariskt, det finns mycket på

-----------------------

Det var inte långt till frågan: Hur funkar det?

Så rörens mysterium och hur ljudet kunde färdas runt jorden gav mig många timmar med att bygga rörtester, sändare och läsa om vågutbredning, resonanser och annat.

* Länkar till testinstrument, radiodelar, reklam mm

Inte "Långsoffan" utan en

renoverad radiogrammofon.

KLICKA HÄR

 

Radio blev ett allmänt kommunikationsmedium i och med rundradion på 1920-talet. Det har inte skett några omvälvande förändringar förrän nu med införande av DAB och Internetradion.

Denna sida handlar om 1920 till och med 1960- talet eftersom den tiden handlade om pionjäranda, uppfinningar och ett stort mått av kunskapsstolthet. Dessutom var tiden innan transistorns intåg intressant eftersom ett antal rör ger samma funktionalitet som en IC men ger en mer grundläggande syn på funktionen.

------------------ annons

Stig's sida och copyright Maila till Stig